Geluksdag
Geluksdag

Geluksdag

Hoe zou jouw geluksdag er uit zien? Bij die van mij kan ik me wel iets voorstellen. Ik zie een plaatje voor me van een opkomende zon boven een fris groen landschap bij een heldere hemel. Als achtergrondgeluid zingende vogeltjes, mijn picknickmand binnen handbereik (en mijn gitaar) en verder de hele dag niets moeten behalve dan dineren bij kaarslicht en romantische muziek, de jacuzzi vol laten lopen en lekker chillen….. of héél anders, dat zou ook kunnen…. Ik weet in ieder geval vrij zeker dat de gemeente dat niet voor mij gaat regelen.

Of toch…? De gemeente waar ik woon, Roerdalen, organiseert al jaren samen met haar burgers een geluksdag. Dit jaar zelfs een hele gelukswéék. Is dat raar? Zonder daar al te lang over na te denken ben ik geneigd om te zeggen: “já, dat is wel een beetje raar”. De gemeente zorgt toch dat er geen afval op de stoep ligt, er geen gaten in de weg zitten, er om de zoveel jaar een nieuw bestemmingsplan komt en alle dakkapelletjes strak in het gelid staan? Druk zat lijkt me. En dat kost al héul véul geld en tijd en ze maken er een heleboel regeltjes voor. Dat is allemaal heel belangrijk en ik wil daar best voor betalen, heel lang op wachten en me aan al die regeltjes houden. Maar wanneer míjn geluksdag is en hoe die er uit ziet, dat mag ik toch zeker zelf bepalen? Daar heb ik toch geen overheid voor nodig?

Als ik er wat langer over nadenk ga ik twijfelen. Want zijn die dingen die mijn geluksdag mijn geluksdag maken niet vooral vage, ongrijpbare, niet te verifiëren immateriële dingen (behalve de entrecote met wijnsaus, de jacuzzi en mijn gitaar dan)? En waar maken wij mensen ons over het algemeen de hele dag druk over? Juist! Verifieerbare, kwantificeerbare, concrete dingen, die het liefst ook nog in geld uitgedrukt kunnen worden. Natuurlijk is het belangrijk dat de weg goed onderhouden is, de vuilnisbakken op tijd worden opgehaald en er geen auto’s op de stoep staan geparkeerd. Maar gelukkig leef ik in een land waarin dat soort zaken over het algemeen prima geregeld zijn. Ik leef in een fijn dorp, heb een dak boven mijn hoofd, mijn huis is keurig op de riolering aangesloten en als ik de kraan opendraai komt er altijd fris, zuiver water uit.  Allemaal randvoorwaarden voor mijn geluksdag. Maar waar het om draait is dat je het ziet! Dat je ziet dat je midden in je geluksdag zit, dat het zonnetje schijnt en de vogeltjes fluiten, het uitzicht geweldig is, er mooie muziek klinkt en er mensen om je heen zijn waar je om kunt geven. En hoe tof is het dat ik in een gemeente woon waar ze dát belangrijk vinden! Waar ze er energie in steken om de mensen hierop te attenderen en mensen enthousiast maken om iets moois te organiseren.

Dus…, geen idee of er een jacuzzi en picknickmand aan te pas zullen komen in de week van 18 tot 24 maart (mijn gitaar in ieder geval wel!), maar ik heb er zin in. Ik heb in de agenda al superveel leuke activiteiten en evenementen gezien zoals een schilderworkshop voor kinderen, wandelen door de wijngaard, samen knutselen, Gregoriaanse vespers luisteren en een heuse geluks-express. Zelf sta ik ook op de agenda in een programma op zondag de 24e tussen 13:00 en 17:00 uur samen met fanfare St. Wiro, zangroep Pure en anderen in de Gasterij bij kasteel de Aerwinkel. Tot ziens bij de geluksweek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *